Duyurular
3 Mart 2025 tarihi itibarıyla TEFAS’ta işlem gören ileri valörlü fonlarda, minimum talimat tutarı 100 TL olarak uygulanacaktır. Detaylı bilgi için Medya ve Blog/Duyurular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Çekirdek enflasyon temkinli para politikası duruşunun korunmasını gerektiriyor

7.06.2024

Mayıs ayında yıllık enflasyon piyasa beklentisinin üzerinde bir seyirle %69,8’den %75,4 ile yıl içindeki zirvesine yükseldi. Mayıs ayında iç taleple ilişkili kalemlerden giyim, lokanta ve oteller ile konutta fiyat artışları oldukça belirgindi. Yıl sonu enflasyon tahminimiz %48 seviyesinde bulunuyor. Çekirdek enflasyonun tahminlerimizin üzerinde kalması nedeniyle TCMB'nin ilave sıkılaşma ihtiyacı açısından haziran ayı enflasyon verisini dikkatle takibine alacağını düşünüyoruz. Mayıs ayında dış ticaret açığı ihracatın güçlenmesi ve ithalatın hız kaybetmesi ile yıllık 6 milyar dolar düşerek 6,5 milyar dolar oldu. Nisan ayında yaklaşık 32 milyar dolara çıkacağını hesapladığımız 12 aylık cari açık mayıs ayında 25 milyar dolara inebilir. İstanbul Sanayi Odası İmalat PMI mayıs ayında 0,9 puan gerileyerek 48,4’e indi ve üretimin nisan ayının ardından mayıs ayında da zayıf kaldığını gösterdi. Hazine bu hafta sukuk dahil toplam 118,6 milyar TL’lik borçlanma yaptı. Önümüzdeki hafta Hazine altın cinsi iç borçlanmalar da dahil olmak üzere ihraçlarına devam edecek. Borsa İstanbul'da hafta boyunca satış baskısı hissedilirken, hisse senetleri ve kripto varlıkların alım satımı üzerinden işlem vergisi alınacağına yönelik haber akışı piyasalarda oynaklığı artırdı. Basında yer alan habere göre vergilendirme sadece alım satım üzerinden olacak, kazanç üzerinden vergi ise düşünülmüyor. Mayıs ayının son haftasında Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervleri haftalık 5,1 milyar dolar artışla 45,4 milyar dolar oldu. Rezervde iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. Aynı haftada hisse senedi, tahvil ve eurobond piyasasından çıkış 0,3 milyar dolar oldu. TCMB bankaların yurt dışında tuttuğu serbest hesaplara ödediği faizi indirdi. Yoğun rezerv birikimi nedeniyle TCMB’nin bu tarafa daha sınırlı faiz ödemeyi tercih ettiğini düşünüyoruz.

Küresel bileşik PMI mayıs ayında 52,4’ten 53,7’ye yükseldi. ABD ekonomisine dair öncü veriler oldukça güçlü. Avrupa Merkez Bankası perşembe günü piyasa beklentisiyle uyumlu şekilde faizi 25 baz puan ile 5 yılın ardından ilk kez indirdi. ECB Başkanı Lagarde ileriye yönelik yönlendirme yapmaktan imtina etti ve kararların toplantı bazında veri akışına bağlı alınacağını belirtti. Piyasa beklentileri yılın kalanında 1 faiz indirimi daha yapılabileceği yönünde. ABD'de mayıs ayı tarım dışı istihdamı, işsizlik oranı ve saatlik kazançlar piyasa beklentilerini belirgin şekilde aştı. Veri sonrası ABD'de tahvil faizleri yükseldi, tüm yıla dair faiz indirim beklentileri ise azaldı.

Önümüzdeki hafta sanayi üretim endeksi, işsizlik oranı, cari denge, perakende satış hacim endeksi ve Merkez Bankası’nın derlediği Piyasa Katılımcıları Anketi açıklanacak. Biz cari açığın yıllık 1,1 milyar dolar yükselerek 6,2 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Piyasa beklentisi ise 6,1 milyar dolar. küresel piyasaların odağında Fed faiz kararı olacak. Faizde değişiklik beklenmeyen bu toplantıda Fed’in çeyreklik bazda yayımladığı makroekonomik projeksiyonlar ve komitenin nokta tahminleri önemli olacak. Fed’in bu yıl için 3 faiz indirim öngörüsünü aşağı revize etmesini bekliyoruz. Ayrıca ABD ve Çin’de enflasyon da takip edilecek.

Bunlar da ilginizi çekebilir

18.04.2025

TCMB: Her ne gerekiyorsa...

14.04.2025

İş'te Gündem: 14 Nisan 2025

Pazarlama Bölüm Müdürümüz Can İşözen’in haftanın piyasa ve fon dünyasındaki gelişmeleri aktardı.

11.04.2025

Ticaret savaşları yeni bir boyut kazandı

Tüm soru ve görüşleriniz için

Hemen Arayın!

0 850 290 31 73Hemen Arayın!