Hesabınızın bulunduğu bankanın ya da aracı kurumun internet/cep şubesinden İş Portföy fonlarını almak için;
Yukarıda paylaşılan adımlar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kurum bazında farklılık gösterebilir, bankanızın/aracı kurumunuzun müşteri iletişim merkezinden ilgili kuruma ait fon alım/satım adımları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Faiz artırımı piyasa beklentisini aştı
Faiz artırımı piyasa beklentisini aştı
Merkez Bankası politika faizini beklentilerin üzerinde artırarak %35’ten %40’a çekti. Kararı piyasa ve yatırım algısı açısından olumlu bir sürpriz olarak değerlendiriyoruz. TCMB parasal sıkılaşmanın kısa bir zamanda tamamlanacağını, gerekli sıkılık düzeyine yaklaşıldığını belirterek net bir ileriye dönük yönlendirme yaptı. Biz kararın ardından aralık ayında faizin %42,5’e yükselmesini ve sıkılaşmanın sonlanmasını bekliyoruz. Beklenen enflasyona göre Türkiye’nin pozitif reel faiz bölgesine geçtiğini hesaplıyoruz. Enflasyon beklentilerinin yönetilmesi halinde, 2024’ün üçüncü çeyreğinde faiz indirimlerinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. TCMB ayrıca ihracat ve yatırım kredilerini destekleyici yönde adımlar attı. Hafta içinde PPK kararına kadar stabil seyir izleyen Borsa İstanbul’da faiz artırımının ardından bankalarda ve sigorta şirketlerinde yüksek risk iştahı görülürken sınai şirketlerin fiyatlamalarında yukarı yönlü hareket daha sınırlıydı. Dolar/TL kararın ardından ilk tepki olarak 28,5’e inse de, cuma günü 28,9’dan işlem gördü. 17 Kasım haftasında yabancıların hisse senedi, tahvil ve eurobond portföyleri 1,8 milyar dolar ile 2021 başından bu yana en sert yükselişi gösterdi. Burada Hazine’nin eurobond ihracı etkiliydi. Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervleri 28,9 milyar dolar ile son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Hesaplamalarımız o hafta bankanın net döviz alımı yaptığı yönünde.
1 Kasım’da yapılan FOMC toplantısının tutanaklarında enflasyonun inatçı olması halinde faiz artırımına ihtiyaç olabileceği yer alsa da, toplantı sonrası gelen ABD verilerinin tahminlerin altında kalması ile piyasa fiyatlamaları faiz artırımından uzaklaşmıştı. Piyasa sıkılaşmanın artık sonlandığını ve hazirandan itibaren faiz indirimlerini fiyatlıyor. ABD’de enflasyon, konut satışları, dayanıklı mal siparişleri beklentilerin altında kalarak ekonominin soğumaya başladığı görüşünü destekliyor. Euro Bölgesi kasım ayı PMI verileri 4Ç’de de Bölge ekonomisinin daralmış olabileceğini düşündürdü.
Haftaya açıklanacak üçüncü çeyrek Türkiye büyümesinin yıllık %5,9 ile yüksek bir seviyede olmasını bekliyoruz. Piyasa beklentisi %5,65’lik büyüme yönünde. Tahminimize göre mevsim etkilerinden arındırılmış çeyreklik büyüme ise hız kaybedecek. Ayrıca ekim ayı dış ticaret verileri, kasım ayı imalat PMI, İstanbul enflasyonu İTO endeksi, Ankara mutfak enflasyonu Türk-İş açlık endeksi açıklanacak. Yurt dışında kasım ayının final imalat PMI verilerine ek olarak ABD’de büyüme ve Euro Bölgesi’nde enflasyon önemli olacak. 26 Kasım’dan 30 Kasım’a ertelenen OPEC toplantısı da piyasalar açısından önemli bir gündem maddesi olacak. Reuters’ta yer alan habere göre bazı Afrika ülkeleri mevcut petrol üretimi seviyesine dair diğer üyelerle anlaşmazlık yaşadığı için toplantı ertelendi. Brent petrol varil fiyatı 81 dolar civarında seyrediyor.