Hesabınızın bulunduğu bankanın ya da aracı kurumun internet/cep şubesinden İş Portföy fonlarını almak için;
Yukarıda paylaşılan adımlar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kurum bazında farklılık gösterebilir, bankanızın/aracı kurumunuzun müşteri iletişim merkezinden ilgili kuruma ait fon alım/satım adımları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Fed’den ilk indirim eylülde mesajı
Dış açık haziran ayında yıldan yıla 0,6 milyar dolar yükselerek 5,9 milyar dolar oldu. Bu veriyi kullanarak yaptığımız ön tahmin 12 aylık cari açığın haziran ayında yine 25 milyar dolar civarında kalacağını gösteriyor. Geçici verilere göre ise temmuz ayında dış açık yıllık 5,3 milyar dolar gerileyerek 7,2 milyar dolar oldu. İhracat yıllık %13,8 yükselirken, ithalat %7,9 geriledi. İmalat PMI temmuz ayında aylık 0,7 puan gerileyerek 47,2’ye indi ve temmuz ayı için açıklanan diğer göstergeler ile benzer şekilde ekonomik aktivitede zayıflama sinyali verdi. Hafta içinde Merkez Bankası sistemdeki TL fazlasının sterilize edilmesi amacıyla ek TL depo ihalesi açtı. Sistemde TL fazlası olması parasal aktarım mekanizmasını zayıflatarak mevduat faizlerinin düşmesine sebep olabiliyor. Bu hafta Kur Korumalı Mevduat’taki stopaj avantajı sonlandırıldı ve dövizden dönülen KKM’ye vadelere göre farklılaşmak üzere %5 ila %7,5 arasında stopaj getirildi. Bu karar KKM’deki çözülmeyi hızlandırabilir, ayrıca kasım ayından itibaren stopajın biraz daha yükselebileceğini düşünüyoruz. Ağustos itibarıyla konutta doğal gaza %38 zam yapıldı, EPDK Türkiye genelindeki etkisinin %24,4 seviyesinde olacağını açıkladı. Bu zammın TÜFE’ye direkt etkisinin 0,6 puan olduğunu, sanayideki dolaylı etkilerle birlikte etkinin 1 puanı bulabileceğini düşünüyoruz. Temmuzun son haftasında Merkez Bankası’nın brüt rezervleri 5,9 milyar dolar gerileyerek 148 milyar dolar oldu. Bu tek seferlik düşüş Suudi Arabistan Kalkınma Fonu ile yapılan 5 milyar dolarlık deponun sonlandırılması kaynaklı. Aynı haftada yabancı yatırımcıların tahvil ve eurobond yatırımları 2,1 milyar dolar artarken, hisse senedi yatırımları 0,1 milyar dolar azaldı. Borsa İstanbul’da hafta içinde yurt içinde bilançoların ve yurt dışında da Fed kararı ile makro veri akışının etkisiyle oynaklık yüksekti.
Fed faizleri sabit tuttu ancak eylül ayındaki toplantısı için faiz indirimi sinyali verdi. FOMC ikili hedefte uzun süredir öne çıkan yüksek enflasyon endişesi yerine, artık hem enflasyon hem de istihdam piyasasına dair risklere birlikte odaklandığı mesajını verdi. FOMC toplantısı sonrası ABD’de istihdam piyasasının soğuduğunu gösteren veriler ile imalat sektörünün temmuz ayında beklenti altı performans kaydettiğini yansıtan imalat ISM, Fed’den faiz indirim beklentilerini güçlendirdi. Fed vadeli kontratlarına göre yılın kalanında Fed’den 85 baz puanlık indirim bekleniyor. Geçtiğimiz cuma günü beklenen indirim miktarı 66 baz puandı. Fed’in faiz indirim sinyaline rağmen, piyasa haftanın sonlarında açıklanan verileri sıkı para politikasının ekonomi üzerinde baskılayıcı etkisinin hissedildiği yönünde fiyatladı ve FOMC sonrası ivme kazanan hisse senetleri bu momentumu kaybetti. İngiltere Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan indirerek %5’e çekti. Faiz indiriminin ardından sterlin dolar karşısında değer kaybetti. Japonya Merkez Bankası ise hafta içinde politika faizini %0,25’e çekti. BoJ önümüzdeki dönem için faiz artırımlarının devam edeceği sinyalini verdi.
Önümüzdeki hafta haziran ayı enflasyonunun %3,9 olmasını bekliyoruz. Beklentimizin gerçekleşmesi halinde yıllık enflasyon %71,60’dan %62,8’e inecek. Aylık piyasa beklentisi %3,3-3,5 seviyesinde. Ayrıca takip edilecek veriler reel efektif döviz kuru, nakit denge ve sanayi üretim endeksi olacak. Yurt dışında ise nihai PMI verileri takip edilecek.