Duyurular
Değerli Yatırımcılarımız, 1 Kasım tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 9075 nolu karar ile ilgili fonlar özelinde uygulanan istisna kaldırılmış ve fon stopajları %10 olarak güncellenmiştir. Detaylar için Medya ve Blog/Duyurular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İndirime yaklaşırken ekonomi yönetiminden vade uzatıcı adımlar

24.11.2024

Merkez Bankası politika faizini %50’de sabit tuttu. Metne ‘politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecek’ ifadesi eklendi. Merkez Bankası’nın aralık veya ocak ayında faiz indirimine hazırlandığını düşünüyoruz. Kasım ayı enflasyon verisine de bağlı olacak şekilde aralık ayında da faiz indirimi olasılığını bulunuyor. Piyasa beklentileri ilk faiz indirimi için yeniden aralık ayına, yani öne çekiliyor. Merkez Bankası cuma günü Türk lirasında kısa vadeli zorunlu karşılık oranlarını yükseltti, YP mevduat için TL tutulan kısımda ise gevşetici bir adım attı. Nette 90 milyar TL likidite çekileceğini, faiz indirimlerine başlamadan önce mevduatta vadenin uzatılmasının amaçlandığını değerlendiriyoruz. Ayrıca tüzel kişiler için TL mevduat payına göre ödenen komisyon kaldırıldı. Mevcut durumda bankacılık sisteminde %64’ü aşan TL mevduat payının TCMB için yeterli olduğu görülüyor. SPK'nın duyurduğu değişikliğe göre, 28 Şubat 2025'e kadar para piyasası fonları portföylerinin en az %10'u kadar devlet iç borçlanma senedi alacak. Geçtiğimiz cumartesi günü alınan bir karar ile elektrik tüketimi fazla olan mesken abonelerinin daha fazla fatura ödeyeceği bir düzenlemeye geçildi. Yani mesken abonelerinin %3’ü için sübvansiyon kaldırılmış oldu. Bu hanelere elektriğin gerçek fiyatının yansıtılmasıyla Hazine desteği de yaklaşık 50 milyar TL azalacak. Bir yıl içinde enflasyonist etkisinin yaklaşık 1 puan olabileceğini hesaplıyoruz. Doğalgaz için de benzer bir adımın atılması bekleniyor. Hazine bu hafta 5,5 yıl vadede 2,5 milyar dolarlık sukuk pre-finansmanı gerçekleştirdi. Borçlanmanın maliyeti bu yılki diğer ihraçlara kıyasla daha düşüktü. 2024 yılında toplam dış borçlanma 13 milyar dolar olurken bunun 11,1 milyar dolarlık kısmı nakit finansman olarak elde edildi.

Bu hafta ABD Başkanı Biden Ukrayna’ya ABD yapımı füze sistemlerini kullanma izni verdi, Rusya da buna karşılık olarak nükleer silahların kullanımında eskiye kıyasla daha esnetilmiş bir doktrini imzaladı. Jeopolitik risklerin yüksek seyretmesiyle güvenli limanlara talep arttı. Ons bazında altın haftalık %5 yükselerek 2690 dolar oldu. ABD’de seçilmiş yeni Başkan Trump kabinesini yavaş yavaş oluştururken, Hazine Bakanlığı için ise net bir isim henüz belli değil. Kasım ayına dair öncü PMI verilerine göre Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite imalat ve hizmet sektöründe zayıfladı. Hafta içinde FOMC yetkililerinin temkinli açıklamaları takip edildi. 18 Aralık’ta Fed toplantısı için %60 olasılıkla faizin 25 baz puan indirileceği, %40 olasılıkla da faizin sabit tutulacağı fiyatlanıyor.

Önümüzdeki hafta üçüncü çeyrek GSYH büyümesi açıklanacak. 3Ç’de yıllık büyümenin %2,5 olacağını tahmin ediyoruz. Piyasa beklentisi %2,4 seviyesinde. Dönemlik GSYH’de sınırlı daralma bekliyoruz. Ayrıca kasım ayına dair öncü üretim göstergelerinden Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı ile ekim ayı dış ticaret istatistikleri takip edilecek. Ekim ayında dış açığın yıllık 0,9 milyar dolar gerileyerek 5,7 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Yurt dışında ise ABD’de GSYH büyümesi, Fed’in favori enflasyon göstergesi çekirdek PCE enflasyonu ile Euro Bölgesi enflasyonu açıklanacak.

Not: Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerler hazırlandığı tarih itibarıyla mevcut piyasa koşulları ve güvenilirliğine inanılan kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Raporda sunulan görüş, bilgi ve veriler, yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte olup, herhangi bir menkul kıymetin alım-satım teklifi ve/veya taahhüdü anlamına gelmemektedir. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda sunulan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, burada yer alan bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerlendirmelerin kullanımı sonucunda ortaya çıkacak doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan İş Portföy’ün ya da çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Raporda yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Geçmişteki performanslar gelecekteki performansın bir göstergesi ya da garantisi olarak kabul edilmemelidir. İşbu rapor, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu uyarınca koruma altında olup; İş Portföy’ün yazılı izni olmadıkça değiştirilemez, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz veya bilgisayar sistemlerine aktarılamaz. Aksi davranışlara karşı her türlü yasal yola başvurma hakkımız mahfuzdur.

Bunlar da ilginizi çekebilir

6.12.2024

Merkez Bankası faiz indiriminde temkinli olabilir

2.12.2024

Büyüme kademeli yavaşlıyor

27.11.2024

İş'te Makro Kasım: Gevşemeye doğru enflasyon ve faiz patikası nasıl olur?

Tüm soru ve görüşleriniz için

Hemen Arayın!

0 850 290 31 73Hemen Arayın!