Hesabınızın bulunduğu bankanın ya da aracı kurumun internet/cep şubesinden İş Portföy fonlarını almak için;
Yukarıda paylaşılan adımlar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kurum bazında farklılık gösterebilir, bankanızın/aracı kurumunuzun müşteri iletişim merkezinden ilgili kuruma ait fon alım/satım adımları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Merkez Bankası faiz artırımlarına devam edecek mi?
Merkez Bankası hafta içinde TL cinsi zorunlu karşılıkların bankaların aktif büyüklüğüne bağlı farklı oranlarda olmak üzere bloke olarak tutulmasına karar verdi. Kararın piyasadan 200 milyar TL gün içi likidite çekeceğini hesaplıyoruz ve bankaların likidite yönetimindeki esnekliği azaltacağını düşünüyoruz. Ayrıca şubat başında bankaların zorunlu karşılıklarına 3 ayda bir faiz ödenmesine yönelik düzenlemenin kapsamına 1 aydan kısa vadeli mevduatlar da eklendi. Kararların TL varlıklara ilgiyi artırabileceğini ve TL mevduat faizlerini yükseltici yönde etki edebileceğini düşünüyoruz. Şubat ayına dair göstergeler tüketimin güçlendiğini, imalat sektöründeki aktivitenin ise uzun bir aranın ardından büyüme bölgesine geçtiğini gösteriyor. Önümüzdeki dönemde mali politikada sıkılaştırıcı yönde önlemler alınması dengelenme yolunda önemli olabilir. Ocak ayında 12 aylık cari açık 45,4 milyar dolardan 37,5 milyar dolara geriledi. Öncü verilere göre şubat ayında birikimli cari açık 31 milyar dolar civarına inebilir. Ocak ayında işsizlik oranı %9,1 ile aylık 0,2 puan yükseldi. Hazine 2 milyar euroluk eurobond ihraç yaptı, 2021’deki euro cinsi ihraçtan daha düşük maliyetle borçlandı. 8 Mart’ta kredi derecelendirme kuruluşu Fitch konvansiyonel ekonomi politikalarını gerekçe göstererek Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya, not görünümünü de durağandan pozitife yükseltti. Haftaya Fitch’ten gelen pozitif haber akışını fiyatlamadan başlayan Borsa İstanbul satış baskısı altındaydı. Merkez Bankası’nın likidite kısıcı ve TL mevduat faizini yükseltici etki etmesi beklenen kararın ardından özellikle bankacılık endeksindeki seyir de oldukça zayıftı. BİST100 endeksi haftalık %3,4 düştü. 8 Mart haftasında hisse senedi, tahvil ve eurobond piyasasından 0,9 milyar dolar ile son 1,5 yılın en belirgin yabancı çıkışı oldu. Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervleri aynı haftada 0,3 milyar dolar yükselerek 20,8 milyar dolar oldu. Ancak net döviz pozisyonundaki bozulma daha belirgindi.
ABD’de yıllık enflasyon şubat ayında sabit kalması yönündeki beklentilerin aksine %3,1’den %3,2’ye yükseldi. Verinin ardından Fed’den faiz indirim beklentileri bir miktar hafiflese de, halen ilk indirimin haziran ayında yapılması beklentisi korunuyor.
Önümüzdeki hafta Merkez Bankası’nın PPK toplantısında faizi %45’ten %47,5’e yükseltmesini bekliyoruz. Piyasa beklentisi faizde değişiklik olmaması yönünde. Ayrıca üretim ve tüketime yönelik anket bazlı göstergelerden TÜİK Tüketici Güven Endeksi, Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı açıklanacak. Yurt dışında Fed, BoJ ve BoE’nin faiz kararı takip edilecek. Fed’in faizi değiştirmesi beklenmiyor ancak çeyreklik makroekonomik projeksiyonlar ve nokta tahminler piyasaların odağında olacak. Japonya Merkez Bankası’nın bu toplantısında negatif faiz uygulamasını sonlandırabileceği yönünde beklentiler bulunuyor. İngiltere Merkez Bankası’nın ise faizde değişiklik yapması beklenmiyor. Merkez bankalarının kararlarına ek olarak mart ayı öncü PMI verileri takip edilecek.