Ağustos ayında yıllık enflasyon beklentilerin hafif altında bir seyirle %61,8’den %52’ye indi. Gıda fiyatları market ve pazardan derlediğimiz fiyatlarla uyumlu, 4 senedir ilk kez aylık olarak geriledi. Büyükşehirlerde toplu taşıma zamları, konut kiraları ve eğitimde hızlanan fiyat artışları nedeniyle hizmet enflasyonu oldukça katı bir seyir izlemeye devam ediyor. Merkez Bankası aylık fiyat gelişmeleri raporunda enflasyonun ana eğiliminin kayda değer bir değişiklik sergilemediğini belirtti. Faiz indirimlerinin başlayabilmesi için enflasyonun ana eğilimi ve beklentilerin iyileşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eylül ve ekim ayları enflasyonunu, parasal gevşemenin bu sene sonlarında başlaması ihtimali açısından takip edeceğiz. Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte piyasa beklentisinin altında, yıllık %2,5 büyüdü, kompozisyondaki iyileşme ise devam etti. TL’nin reel olarak değerlendiği bu dönemde net dış talep dirençli kaldı. 2024 yılının tamamı için %3,4 olan büyüme tahminimizin hafif altında kalınacağını düşünüyoruz. Bu hafta 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program yayımlandı. 2025 yılı resmi büyüme hedefi önceki programa göre yarım puan aşağı çekildi, sene sonu enflasyonu ise %17,5 olarak öngörüldü. Görüşümüz seneye ekonominin OVP hedefi olan %4’ün altında büyümesi ve enflasyonun da daha yüksek olması yönünde bulunuyor. Bütçe açığı hedefleri ise özellikle 2025 yılı için belirgin şekilde aşağı yönlü revize edilerek enflasyonla mücadeleye mali politika kanalıyla da destek verileceğini gösterdi. 2025 yılı için kamu harcamalarında bu seneye göre hedeflenen düşüşün somut tedbirlerle desteklenmesi, programa güveni güçlendirecektir. Ağustos ayında dış açık yıldan yıla 3,8 milyar dolar düşerek 4,9 milyar dolar oldu. İhracat yıllık %2,5 yükselirken ithalat ise altın ithalatındaki daralma sayesinde %10,8 geriledi. Ağustos ayının son haftasında net uluslararası rezervler haftalık 2,8 milyar dolar düşüşle 40,8 milyar dolar oldu. Analitik bilanço verilerini kullanarak yaptığımız hesaplama eylül ayının ilk haftasında rezervdeki düşüşün devam ettiğini gösteriyor. Son dönemde dövize yönelen yurt içi yerleşikler 3 haftanın ardından ilk kez YP hesaplarını azalttı. Yabancı yatırımcının tahvile olan ilgisi devam etti. Tahvile giriş 0,7 milyar dolar olurken, hisse senedi, swap ve eurobond piyasalarından çıkış vardı.
Ağustos ayında öncü büyüme göstergesi küresel bileşik PMI yükseldi. Ekonomik aktivitedeki hızlanma hizmet sektörü kaynaklı olurken, imalat sektöründe zayıflık korundu. Brent tipi petrolün varil fiyatı hafta içinde Çin ve ABD’den gelen zayıf veriler nedeniyle 72 dolara kadar geriledi. OPEC+’nın üretim artışını 2 ay erteleme kararı ile petrol fiyatı sınırlı yükselebildi. ABD’de tarım dışı istihdam beklentilerin altında kaldı ve önceki aylar aşağı revize edildi. 3 aylık ortalama istihdam artışı 2020’den beri en zayıf seviyede. Fed’in 18 Eylül’de faizi 50 baz puan indirmesini bekliyoruz.
Cuma akşam saatlerinde Fitch’in Türkiye’nin notunu bir kademe artırmasını bekliyoruz. Önümüzdeki hafta temmuz ayına dair veriler takip edilecek. Sanayi üretim endeksi, işsizlik oranı, perakende satış hacim endeksi ve cari denge açıklanacak. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında 5,3 milyar dolar açık veren cari dengenin bu temmuz ayında 0,55 milyar dolar fazla vermesini bekliyoruz. Tahminimiz gerçekleşirse 12 aylık cari açık temmuzda 24,8 milyar dolardan 19 milyar doların altına inecek. Açığın ağustos ayında ise 15-16 milyar dolar civarına düşeceğini hesaplıyoruz. Yurt dışında ise Çin ve ABD’de enflasyon açıklanacak. Buna ek olarak ECB’nin faiz kararı piyasaların odağında olacak. ECB’nin faizi 25 baz puan indirmesi bekleniyor.
Web sitemiz isportfoy.com.tr ile dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan The International Business Awards’ta ‘Web Sitesi - Finansal Hizmetler’ kategorisinde ALTIN STEVIE ödülünü almanın mutluluğunu yaşıyoruz!
Haber