Duyurular
3 Mart 2025 tarihi itibarıyla TEFAS’ta işlem gören ileri valörlü fonlarda, minimum talimat tutarı 100 TL olarak uygulanacaktır. Detaylı bilgi için Medya ve Blog/Duyurular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye’nin risk primi geriledi, Hazine sukuk ihraç etti

10.11.2023

Sanayi üretimi aylık olarak beklentilerin altında bir seyirle sınırlı daraldı. Yılın 3. çeyreğinde GSYH büyümesinin iş günü fazlasının da desteği ile yıllık olarak yüksek bir seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz. Fakat sanayi üretiminin de ima ettiği üzere büyüme ana eğilim olarak 3. çeyrekte güç kaybedebilir. Olumlu bir nokta olarak ise büyüme kompozisyonunun iyileşeceğini, uzun bir süredir büyümeyi aşağı çeken net dış talebin 3. çeyrekte büyümeye yukarı yönlü katkı verebileceğini tahmin ediyoruz. Eylül ayında işsizlik oranı aylık sınırlı düşüşle %9,1 oldu. Ekim ayı için açıklanan geçici verilere göre dış ticaret açığı yıllık 1,2 milyar dolar düşüşle 6,7 milyar dolar oldu. İhracat yıldan yıla artarken ithalattaki artışın sınırlı kalması olumluydu. Altın ve enerji ithalatında gerileme sürerken tüketim ithalatı ise son dönemde yüksek artışlar sergiliyor. Hazine’nin nakit dengesi ekimde 12 aylık bütçe açığının GSYH’ye oranla %2,8’den %2,4’e düşebileceğini yansıtıyor. Mali politikanın ihtiyatlı bir seyir izlediği görülüyor. Yılsonu bütçe açığı resmi hedefi %6,4 olurken biz açığın bunun altında kalacağını düşünüyoruz. Hazine 5 yıl vadeli dolar cinsi sukuk ihracıyla 2,5 milyar dolar borçlanarak 2023 için 10 milyar dolarlık dış borçlanma hedefini tamamladı. İhraca 3 kat talep gelirken benzer vadeli ABD tahvili üzerine yaklaşık 400 baz puanlık getiri ile borçlanıldı. Borsa İstanbul'da bu hafta beklentilerden güçlü geçen bilanço dönemine rağmen yukarı yönlü hareket isteği sınırlı kaldı ve endeks yatay bir seyir izledi. Bankacılık endeksi, enflasyon muhasebesine bankaların geçmemesi ihtimali ve kısa vadeli tahvil faizinin artması ile birlikte göreli zayıf performans gösterirken pozitif ayrışan başlıca sektör telekomünikasyon oldu.

Fed Başkanı Powell’ın IMF’deki konuşması, Fed’in ilave parasal sıkılaşmayı halen radarında tuttuğunu yansıttı. Powell para politikasında ‘aşırı sıkılaşma’ riskini de göz önünde tuttuklarını, fakat gerekirse faizi artırmaya da tereddüt etmeyeceklerini belirtti. Piyasa ise Fed’in faiz artırımlarının çoktan sonlandığını düşünüyor ve seneye haziran ayından itibaren faiz indirimi fiyatlıyor.

Haftaya yurt içinde cari denge, 3. çeyrek işgücü istatistikleri ve TCMB’nin derlediği Piyasa katılımcıları anketi yayımlanacak. Son ankette piyasanın 12 aylık enflasyon beklentisi %45 olmuştu. Eylül ayında cari dengenin 1,25 milyar dolar fazla vermesini bekliyoruz. Piyasa beklentisi 1,4 milyar dolar fazla civarında. Bizim tahminimiz gerçekleşirse 12 aylık cari açık eylülde 57 milyar dolardan 52,7 milyar dolara düşecek. Yurt dışında ise Euro Bölgesi ve Japonya büyümesi, ABD’de perakende satışlar ve TÜFE enflasyonu izlenecek.

Bunlar da ilginizi çekebilir

25.04.2025

Kur gelişmeleri enflasyona yansıyabilir

21.04.2025

İş'te Gündem: 21 Nisan 2025

Pazarlama Bölüm Müdürümüz Can İşözen haftanın piyasa ve fon dünyasındaki gelişmeleri aktardı.

18.04.2025

TCMB: Her ne gerekiyorsa...

Tüm soru ve görüşleriniz için

Hemen Arayın!

0 850 290 31 73Hemen Arayın!