Hesabınızın bulunduğu bankanın ya da aracı kurumun internet/cep şubesinden İş Portföy fonlarını almak için;
Yukarıda paylaşılan adımlar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kurum bazında farklılık gösterebilir, bankanızın/aracı kurumunuzun müşteri iletişim merkezinden ilgili kuruma ait fon alım/satım adımları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Üçüncü çeyrekte daha dengeli büyüdük
**Üçüncü çeyrekte daha dengeli büyüdük ** Türkiye ekonomisi 3Ç’de tahminimizle uyumlu şekilde yıllık %5,9 büyüdü ve piyasa beklentisini aştı. İş günü fazlası ve mevsimsel etkilerin dışlandığı çeyreklik büyüme ise belirgin şekilde hız kaybetti ve ekonomideki dengelenmeyi teyit etti. Büyümenin kompozisyonu 3. çeyrekte daha dengeliydi. Devam eden parasal sıkılaşma ile son çeyrekte büyüme eğiliminin zayıflamasını bekliyoruz. İlk 3 çeyrekte reel büyüme %4,7 olurken yılın tamamında Türkiye ekonomisi %4,4’lük resmi OVP tahminine yakın büyüyebilir. Kasım ayı imalat PMI (Satın alma yöneticileri endeksi) imalat sektöründe daralmanın şiddetlendiğini yansıttı. S&P Türkiye’nin kredi notunu sabit tutsa da görünümü durağandan pozitife yükseltti. Merkez Bankası’nın döviz rezerv birikimi olumlu bulunurken 12 ay içinde dolarizasyon eğiliminde azalma görülürse 1 kademe not artırımı olabileceği belirtildi. Moody’s’in 15 Aralık’ta değerlendirme yapma ihtimali var. Ekim ayında dış ticaret açığı yıllık 1,4 milyar dolar düşüşle 6,5 milyar dolar oldu. Ekimde ödemeler dengesi tam dengede olabilir ve 12 aylık cari açık 50 milyar dolara doğru düşebilir. Kasımın son haftasında Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervleri 35,8 milyar dolar ile pandemiden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Hesaplamalarımız Banka’nın 7 gündür net döviz alımı yaptığı yönünde. KKM’deki küçülme yavaşlayarak da olsa devam etti. HMB Şimşek rezervlerin güçlü olduğu noktada KKM’deki şirketlere yönelik vergi avantajının kaldırılacağını söyledi. BİST100 hafta içerisinde durgun bir seyir izlerken, bankacılık endeksi görece olumlu performansıyla endeksi yukarı yönde destekledi. Kasım ayının tamamında hisse senedi, eurobond ve tahvil piyasalarına 2,2 milyar dolar ile 2021’in başından beri en güçlü yabancı girişi oldu.
Hafta içinde FOMC üyelerinden hem şahin hem güvercin yönlü açıklamalar gelse de piyasa yumuşak inişi destekleyen verilere odaklandı ve Fed’in faiz indirimi yapacağı fiyatlaması daha da pekişti. 2024 yılında yaklaşık 110 baz puan faiz indirimi bekleniyor. Hafta içinde ABD’de reel faiz ve DXY endeksi geriledi. Altın da ons bazında değer kazandı. 3Ç’de yıllıklandırılmış büyüme beklentiyi aşarken ekonomik aktivitenin son çeyrekte soğuduğuna dair sinyaller alınıyor. Öncü verilere göre Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon %2,9’dan %2,4’e geriledi ve piyasa beklentisinin altında kaldı. Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitenin de zayıf olması ile, ilk faiz indiriminin önümüzdeki yılın nisan ayında gelmesi bekleniyor.
Haftaya yurt içinde tüketici fiyat endeksinin kasım ayında %3,8 yükselmesini bekliyoruz. Tahminimizin gerçekleşmesi halinde yıllık enflasyon %61,4’ten %62,8’e çıkacak. Piyasa beklentisi %3,6 ile tahminimizin altında. İstanbul’un gıda enflasyonu yüksek olsa da biz kasım ayında gıda fiyatlarının geçen yılın aynı ayına göre daha ılımlı kalmasını bekliyoruz. Haftaya reel efektif döviz kuru, geçici dış ticaret verileri ve Hazine’nin nakit dengesi de takip edilecek. Yurt dışında ise piyasaların odağında ABD’de tarım dışı istihdam olacak. Piyasa beklentisi aylık artışın 175 bin kişi ile bir önceki aya kıyasla hızlanması yönünde. Ayrıca PMI verileri takip edilecek.