Duyurular
3 Mart 2025 tarihi itibarıyla TEFAS’ta işlem gören ileri valörlü fonlarda, minimum talimat tutarı 100 TL olarak uygulanacaktır. Detaylı bilgi için Medya ve Blog/Duyurular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Vergi, kur ve asgari ücret Voltran oluşturdu - Haftaya Bakış - 4.8.2023

4.08.2023

Yıllık enflasyon temmuz ayında yeniden yükselişe geçerek %38,2’den %47,8’ye çıktı. Aylık bazda %9,5 ile tarihin en yüksek temmuz ayı enflasyonu yaşanırken; burada vergi artırımları, kur yükselişi ve asgari ücret zammı rol oynadı. Enflasyonun ağustos ayında %50’yi aşarak bu yılı %61,2’de bitireceğini, 2024’ün ilk yarı sonuna kadar da yüksek kalacağını düşünüyoruz. BDDK bireysel kredilerde faizleri artıracak ve ayrıca turizm giderlerini azaltmayı hedefleyen tedbirler aldı. Merkez Bankası’nın kademeli sıkılaşmasına ek olarak BDDK’nın attığı iç talebi kısıtlayıcı yöndeki adımlarla yılın kalanında tüketim ivme kaybedebilir. Bununla birlikte temmuzda ithalat yine güçlüydü. Dış ticaret açığı yıllık 1,7 milyar dolar artışla 12,4 milyar dolar olurken altın ithalatı 2,9 milyar dolar ile son aylara göre oldukça yüksekti. İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) 49,9 ile bu yıl ilk kez daralma bölgesine geçerken temmuz ayında diğer anket bazlı göstergeler de üretimin 3. çeyrekte zayıf kalmayı sürdürdüğünü yansıtıyor. BDDK’nın kararının akabinde ilk etapta havacılık hisselerinde zayıf bir performans gözlenirken BİST100 endeksi haftalık %2,8 değer kazandı. Dolar/TL’deki yükseliş %0,3 oldu.

Küresel piyasalarda en önemli konu Fitch’in ABD’nin kredi notunu bütçe açığında yükseliş beklentisi ve sürekli tekrarlanan borç limiti sorununu gerekçe göstererek bir kademe düşürmesi oldu. Sürpriz değerlendirmenin ardından ABD’de özellikle uzun vadeli tahvil faizleri yükseldi. ABD Hazinesi’nin önümüzdeki dönemde borçlanmayı artırmayı planlaması da burada etkiliydi. ABD’de 10 yıl ve 30 yıl vadeli tahvil faizleri son 9 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İngiltere Merkez Bankası politika faizini %5,25’e yükseltirken eylül toplantısı için artırımların devam edeceği yönünde sinyal verdi. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon beklentiyle uyumlu %5,5’ten %5,3’e geriledi. Çekirdek enflasyonun %5,5’te sabit kalması ise ECB Başkanı Lagarde’ın kararların verilere bağlı olacağı söyleyerek yaptığı güvercin yönlendirmeye karşın eylül ayında artırım beklentilerini canlı tuttu. Ağustos ayı için Suudi Arabistan’ın petrolde üretim kısıntısını sürdüreceğini açıklamasına ek olarak Rusya’nın petrol ihracatını azaltacak olması petrol fiyatlarını yukarı çekti. Ons bazında altın ise ABD’de faiz yükselişi ile birlikte değer kaybetti. Temmuz ayında öncü verilere göre küresel ekonomik aktivite ivme kaybetti.

Önümüzdeki hafta sanayi üretim endeksi, perakende satış hacim endeksi, işsizlik oranı ve cari denge açıklanacak. İş günü kayıplarının olduğu haziran ayında arındırılmamış sanayi üretim endeksinin yıllık %14 daralmasını bekliyoruz. Bu veri için piyasa beklentisi %5 düşüş yönünde. Haziran ayında cari dengenin 0,3 milyar dolarlık fazla olan piyasa beklentisinin hafif altında, 0,2 milyar dolar fazla vermesini bekliyoruz. Beklentimiz gerçekleşirse 12 aylık cari açık 60 milyar dolardan 57,2 milyar dolara gerileyecek. Cari dengede iyileşme için turizm gelirlerinin belirgin katkı vermesi gerekirken temmuzda hem altın hem altın dışı ithalatın oldukça yüksek olması olumsuzdu. Ayrıca ABD ve Çin’de enflasyon açıklanacak.

Bunlar da ilginizi çekebilir

5.05.2025

İş'te Gündem: 5 Mayıs 2025

Pazarlama Bölüm Müdürümüz Can İşözen haftanın piyasa ve fon dünyasındaki gelişmelerini aktardı.

2.05.2025

Tarife belirsizliği nisanda Türkiye’nin dış ticaretini de etkiledi

25.04.2025

Kur gelişmeleri enflasyona yansıyabilir

Tüm soru ve görüşleriniz için

Hemen Arayın!

0 850 290 31 73Hemen Arayın!