Bileşik getiri ise bir yatırımın hem anapara üzerinden hem de elde edilen faiz ya da kazançların tekrar yatırıma dahil edilerek kazanç sağlaması sonucunda elde edilen toplam getiridir. Basit getiriden farkı, kazançların her dönemde yeniden yatırıma eklenmesidir. Bu nedenle "faizin faizi" olarak da bilinir.
Bileşik Getiri ve Bileşik Faiz Aynı Şey midir?
Bileşik getiri ve bileşik faiz benzer kavramlar olsa da aynı anlama gelmemektedir. İki kavramın ortak noktası faizin faizi prensibi ile işlemesi olmakla beraber, aralarında birtakım farklar bulunmaktadır. Bileşik faiz daha çok repo, mevduat, tahvil gibi para ve sermaye piyasaları araçları için faiz oranı ve dönemsel hesap olarak ilerlerken, bileşik getiri ise faiz dışında hisse senedi, yatırım fonları gibi yatırım araçlarını da dahil ederek tüm yatırımlar için geçerli bir kullanım olmaktadır. Sonuç olarak bileşik faiz, bileşik getirinin bir türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Finansal piyasalarda yer alan repo, mevduat, tahvil gibi faiz enstrümanlarında işlemler basit faiz üzerinden çeşitli vadelerde gerçekleştirilebilmektedir. Basit faiz, anaparanın belirli bir süre boyunca anlaşılan sabit bir faiz oranı üzerinden hesaplanan getirisini ifade etmektedir. Toplam yatırım süresi örnek olarak 1 yıl olan bir yatırımcının, %50 faiz ile gecelik repo, %50 faiz ile haftalık mevduat veya %50 faiz ile aylık mevduat gibi seçenekleri karşılaştırabilmesi bileşik faiz kavramı ile mümkün olmaktadır. Bileşik faiz oranı hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılmaktadır: